Δρ. Κυριακή Ζαννέτου

Βοτανολόγος - Βιολόγος

Γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα από τους Τούρκους, Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου, το Μάρτιο του 1943.

Φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Τρικώμου, και αποφοίτησε το 1961 από το Εμπορικό Λύκειο Αμμοχώστου.

Σπούδασε Μικροβιολογία στο Βιολογικό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου Σόφιας.

Από το 1970 μέχρι το 1974 διευθύνει ιδιόκτητο κλινικό εργαστήριο στην Αμμόχωστο και από το 1975-2011 στη πόλη της Λάρνακας, όπου εγκαταστάθηκε μετά την προσφυγιά.

Το 1985 υπερασπίζεται με άριστα την διατριβή της σε θέμα ιατρικής μικροβιολογίας και αποκτά τον τίτλο Ph. D. Biology.

Από το 1983 αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες για τις ευεργετικές ιδιότητες των φαρμακευτικών φυτών.

Ταυτόχρονα συλλέγει συνταγές της λαϊκής ιατρικής για τις ευεργετικές ιδιότητες των φαρμακευτικών φυτών.

Το 1998 εκδίδει το πρώτο της βιβλίο «Τα φαρμακευτικά φυτά της Κύπρου», όπου καταγράφει με τις φωτογραφίες τους, 623 φυτά που φυτρώνουν στην Κύπρο και ανήκουν στην κατηγορία των φαρμακευτικών φυτών.

Το 2000 ακολουθεί η έκδοση του δεύτερου της βιβλίου «Η θεραπευτική δυνατότητα των φαρμακευτικών φυτών της Κύπρου. Ιδιότητες – Συνταγές», όπου αναλύονται 673 είδη φυτών.

Μετά την εξάντληση της πρώτης έκδοσης ακολούθησε η δεύτερη έκδοση του το 2022.

Έκτοτε ενημερώνει μέσω διαλέξεων, άρθρων και σεμιναρίων για τη σωστή χρήση των βοτάνων, αναλύοντας τις δυνατότητες που μας προσφέρουν τα φαρμακευτικά φυτά του τόπου μας.

Συνεχίζει να μαζεύει πληροφορίες για τα φαρμακευτικά φυτά του τόπου μας και έχει ήδη εντοπίσει αρκετά νέα φυτά τα οποία ευελπιστεί να παραδώσει σε μια νέα έκδοση.

Από το 2010 μέχρι σήμερα παραδίδει μαθήματα για τα βότανα στο ανοιχτό σχολείο του δήμου Λάρνακας.

Ταυτόχρονα προσέφερε τις υπηρεσίες της εθελοντικά στην Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου και ήταν εκπρόσωπός της για αρκετά χρόνια στις ακόλουθες Κυβερνητικές  Επιτροπές για τα δάση Σταυροβουνίου, Μαχαιρά, του Εθνικού πάρκου Ριζοελιάς, Χημικών ουσιών και των Βιολογικών Καλλιεργειών και Προϊόντων.

Είναι υπεύθυνη της Επιτροπής της Ομοσπονδίας για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς /ΓΤΟ/ κοινά γνωστούς σαν μεταλλαγμένα και εκπροσώπησε την Ομοσπονδία σε πολλά ευρωπαϊκά συνέδρια.

Προσέφερε και προσφέρει τις γνώσεις και την πείρα που απέκτησε σε φοιτητές με διατριβή στα φαρμακευτικά φυτά και τους ΓΤΟ.

Διοργανώνει εκπαιδευτικές εκδρομές ανά την Κύπρο με στόχο την γνωριμία και επανασύνδεσή μας με το φυσικό περιβάλλον και τη σωστή αντιμετώπισή του με σεβασμό και εκτίμηση για ότι μας προσφέρει για μια ποιοτική ζωή.